HORMONEN DIE BELANGRIJK ZIJN VOOR HET OPBOUWEN VAN SPIERMASSA

HORMONEN DIE BELANGRIJK ZIJN VOOR HET OPBOUWEN VAN SPIERMASSA

Spiermassa bouw je niet alleen op door te trainen in de sportschool. Er spelen meer factoren mee, zoals voeding en de gezondheid van je lichaam. Hormonen spelen een belangrijk proces bij het opbouwen van spiermassa. Ook voor het verliezen van vetmassa spelen hormonen een belangrijke rol. Hoe dat in zijn werk gaat kun je lezen in dit artikel.

 

WAT ZIJN HORMONEN?

Hormonen zijn stofjes die het lichaam actief zet om bepaalde functies en taken te verrichten in het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lichaamstemperatuur. Wanneer deze erg laag komt te liggen dan wil het lichaam deze weer omhoog krikken. Het lichaam neemt waar dat de temperatuur te laag is en zet bepaalde processen actief in het lichaam om de temperatuur weer omhoog te krijgen.

 

Hormonen worden in het bloed afgegeven en gaan zo door je hele lichaam. Ze gaan op zoek naar de receptor om een bepaalde taak uit te voeren. Zie dit als het ware als een slot waar een sleutel in moet gaan om de deur te kunnen openen. Hierbij is het slot de receptor en het hormoon is de sleutel. Als de deur eenmaal geopend is stopt je lichaam met het vrijgeven van het hormoon.

 

Hormonen worden op diverse plekken geproduceerd in het lichaam. Denk hierbij aan:

 • Het brein
 • De bijnieren
 • De alvleesklier
 • Geslachtshormonen zoals de eierstokken en de zaadballen

 

TESTOSTERON

Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon. Het wordt geproduceerd door de bijnieren en de Leydigcellen die zich bevinden in de testikels.

Het hormoon zorgt ervoor dat de spiercellen specifieke voedingsstoffen krijgen zoals aminozuren en koolhydraten. Onze spiercellen bevatten een Androgene Receptor (AR) waaraan testosteron zich kan koppelen. Door deze binding worden er diverse processen vanuit ons DNA actief gezet zoals eiwitsynthese.

Testosteron maken we aan nadat we hebben getraind. Na de training krijgt het brein een signaal binnen vanuit de spieren dat er teveel energie is verbruikt. Er is lactaat (verzuring) geproduceerd.

Bij trainingen met een hoge intensiteit (anaerobe) wordt er veel melkzuur geproduceerd (lactaat). De testosteron zorgt ervoor dat de waarden in de spieren weer normaal worden. Ook is er spierschade ontstaan en dat moet gerepareerd worden, zodat de spieren weer volledig kunnen functioneren.

Ons brein stuurt een signaal naar onze Leydigcellen dat er testosteron geproduceerd moet worden om zo stoffen zoals koolhydraten en aminozuren naar de spiercellen te sturen. Wanneer de spieren voldoende ontvangen hebben dan stopt de testosteronproductie.

Door middel van testosteronboosters kunnen we de productie verhogen. Een breed scala aan producten staat hier op de website.

 

MTORC1 & AMPK

mTORC1 is een enzym dat belangrijk is voor spiereiwitsynthese en daardoor dus spiergroei.
Het signaleert hoeveel aminozuren en energie er beschikbaar is. Is er voldoende beschikbaar dan stuurt het een signaal door (mRNA) dat er reparatie kan plaatsvinden van aangedaan weefsel.

 

Om voldoende aminozuren en energie te hebben is een enzym genaamd AMPk belangrijk. Dit enzym zorgt voor opslag van aminozuren en glycogeen in cellen. AMPk wordt voornamelijk geactiveerd op het moment dat wij sneller energie verbruiken dan er kan worden aangemaakt. Dit gebeurt bij trainingen waarbij korte rusttijden worden gehanteerd (20-30sec) waarbij dezelfde spiergroep wordt getraind. Hierbij voel je een branderige verzurende pomp in de spiergroep die je traint.

 

Let wel op dat als AMPk actief is dat mTORC1 dat niet is. Ze kunnen niet tegelijkertijd aan staan.
AMPk wordt gedeactiveerd als er voldoende energie beschikbaar is bijvoorbeeld bij een hoge koolhydraatinname. Daarom zet je in een bulkfase sneller spiermassa aan dan in een cutfase.

 

mTORC1 kan beïnvloed worden door Fosfatidezuur en Leucine te suppleren. Leucine is een aminozuur die je vrijwel in elk eiwitproduct terug kunt vinden. In ons assortiment hebben wij hoogwaardige eiwitshakes die veel Leucine bevatten. Deze staan op deze pagina.

 

Fosfatidezuur supplementen zijn:

 

PROCES OVERZICHT

Om je een duidelijk beeld te geven hoe de bovenstaande hormonen en enzymen samenwerken om spiermassa op te bouwen, leg ik je hieronder uit.

Bij trainingen verbruiken we energie en creëren we spierschade. In ons bloed komen hierdoor afvalstoffen zoals lactaat. Het brein neemt dit waar en stuurt een signaal naar de Leydigcellen om testosteron te produceren om de spierschade te herstellen en de energievoorraden aan te vullen.

Testosteron stuurt een voorraad aminozuren, glycogeen en dergelijke door naar de spiercellen zodat mTORC1 geactiveerd kan worden om eiwitsynthese plaats te laten vinden. Om al deze stoffen op te laten zijn insuline en AMPk belangrijk. Insuline zorgt ervoor dat deze stoffen in je cellen terecht kunnen komen en AMPk zorgt ervoor dat het kan worden opgeslagen. Zo kan spierschade worden hersteld en energievoorraden worden aangevuld.

 

IGF-1

IGF-1 is een polipeptide van 70 aminozuren en staat voor insuline-like-growth factor. De structuur van IGF-1 komt voor 50% overeen met dat van insuline. Het hormoon wordt in de lever geproduceerd door het groeihormoon. Veel van de groei bevorderende gevolgen van HGH zijn toe te schrijven aan IGF-1. Het is per persoon verschillend hoeveel HGH er omgezet wordt in het lichaam naar IGF-1.  De grote kracht van dit hormoon zit natuurlijk in de potentie tot celdeling en het veranderen van de celstructuur. Er ontstaan hierdoor nieuwe spiervezels en nieuwe receptoren voor testosteron.

Verder verbeterd het activiteit van satellietcellen, opname van voedingsstoffen en vetverbranding. IGF-1 wordt gevormd uit HGH. De HGH productie wordt door ons brein actief gezet bij lichaamsbeweging, stress en tijdens slaap om zo voedingsstoffen (vetten) te kunnen inzetten om deze processen te ondersteunen. HGH is daarom zeer belangrijk in ons lichaam.

Door middel van voedingstoffen en producten kunnen we de HGH productie verhogen. Hieronder lees je er een aantal:

 • Melatonine; te vinden in frambozen
 • Vitamine D; te vinden in vette vis zoals zalm
 • Serotonine; te vinden in ananas
 • Glutamine; te vinden in yoghurt
 • L-orthinine; te vinden in biefstuk
 • L-dopa; te vinden in tuinbonen
 • L-arginine; te vinden in noten en zaden

 

Ook hebben wij supplementen in ons assortiment die deze stoffen bevatten:

 

THYROID HORMOON (TSH)

Thyroid hormoon is verantwoordelijk voor de beschikbare energie en voedingsstoffen die worden vrijgesteld om processen in het lichaam actief te zetten. Wanneer dit hormoon negatief wordt beïnvloed worden er ook geen voedingsstoffen en energie beschikbaar gesteld om in spiermassa aan te zetten. Alle processen in het lichaam vereisen namelijk energie en voedingsstoffen. Door een gezonde leefstijl te hanteren is het Thyroid hormoon altijd optimaal.

 

TAKE HOME POINTS

Om spiermassa aan te zetten is het allereerst het belangrijkst om in een gezonde staat te verkeren. Houdt stresslevels laag door voldoende te slapen. Neem direct na je training Whey Isolaat met water en een stuk fruit zoals een banaan. Zorg er verder voor dat je de eiwitinname gelijkmatig over de dag nuttigt en voldoende koolhydraten neemt rondom je workout.

Terug naar blog