PRE-WORKOUT, WAT IS HET EN WANNEER GEBRUIK JE ‘T?

PRE-WORKOUT, WAT IS HET EN WANNEER GEBRUIK JE ‘T?

EEN PERSOONLIJKE NOOT, OVER PRE-WORKOUTS…

Tof dat je meer wilt weten over pre-workouts. Mijn naam is Lauren Leijten, de eigenaar van Realsupps. Mijn fitnessavontuur begon ruim 20 jaar geleden. Toen ik 20 jaar geleden begon met krachttraining begreep ik in eerste instantie niet meteen waarom een pre-workout nodig zou zijn en wat het nut was. Al klonk het wel interessant.

De eerste vormen van pre-workout (en nog steeds veel) gaven vooral veel tintelingen en onrustige energie en zorgde bij mij na de training voor een flinke crash waardoor ik me futloos voelde. Ik was – en ben enorm gedisciplineerd om elke dag te geven wat ik met mezelf heb afgesproken. Zowel in het leven als in de gym en ik zag niet meteen in waarom ik een pre-workout nodig had.

20 jaar geleden waren er minder afleidingen en zag de wereld er heel anders uit. Geen Facebook, Instagram of smartphones die ons continu met de perfecte lichamen op onze neus drukte. Je werd minder snel afgeleid met allerlei verleidingen.

Een pre-workout is nu inmiddels door alle innovatie wel een volwaardig supplement met grote voordelen. Deze zal ik in dit artikel verder toelichten.

ENERGIE

Wie kent het niet? Het avondeten achter de kiezen en die after-dinner-dip knalt er even in!
Je plan om nog naar de gym te gaan en een beetje met ijzer te smijten laat je voor wat het is. Je ploft op de bank, zet je favoriete Netflix serie aan en je voelt je meteen schuldig dat je niet bent gegaan.
Om toch de energie te krijgen om te gaan trainen kun je een  STIM pre-workout (wat betekent met stimulanten) nemen. We onderscheiden pre-workouts dus in eerste instantie in met STIM en non STIM.

Een pre-workout voor energie bevat stimulanten (voornamelijk cafeïne) waardoor je je lichaam in korte tijd van extra energie voorziet om een lekker de trainingssessie in te kunnen gaan. Na het trainen is de energie weer verbruikt en is de boost verdwenen. Veel mensen zijn bang voor een ‘crash’ na het gebruiken van een pre-workout. Dit is echter alleen het geval bij de goedkopere varianten met minder goede ingrediënten. Bij RealSupps hebben we een selectie gemaakt van alleen pre-workouts met de beste ingrediënten.  Er is een brede lijn pre-workouts in het assortiment die jou helpen je training naar een next level te brengen.

Binnen de pre-workouts maken we onderscheidt tussen diverse vormen van STIM (cafeïne etc.) Ik heb een aantal STIM pre-workouts met energie voor je geselecteerd.

ENERGIE

The Real Pre is een goed voorbeeld van een echte RealSupps STIM pre-workout. The Real Pre is zo geformuleerd dat je de positieve rush ervaart van:

  • De 300 gram cafeïne.
  • De prettige boost van de Arginine en Thorsine
  • De Citruline zorgt voor een goede bloowflow en lekkere pomp tijdens je workout maar deze mooie stof doet nog veel meer…

Laat ik je iets meer vertellen over de werking van L-citruline.

L-citrulline is een interessante en veelzijdige aminozuur die de laatste jaren steeds meer aandacht heeft gekregen in de wereld van gezondheid en fitness. Niet essentieel in de traditionele zin, aangezien het lichaam het zelf kan produceren, speelt l-citrulline toch een cruciale rol in enkele sleutelfuncties van ons lichaam, waaronder de stikstofoxideproductie en het ondersteunen van de bloedcirculatie.

Wat l-citrulline bijzonder maakt, is zijn vermogen om vermoeidheid tegen te gaan en het uithoudingsvermogen te vergroten. Dit doet het door de afbraak van spierweefsel tijdens intensieve inspanningen te verminderen en de ammoniak uit het bloed sneller te verwijderen. Deze eigenschappen maken het een geliefd supplement onder atleten en fitnessliefhebbers die hun prestaties willen verbeteren en hun hersteltijd willen verkorten.

Verder speelt l-citrulline een rol bij het bevorderen van de vasodilatatie, het proces waarbij bloedvaten wijder worden. Dit is te danken aan zijn vermogen om de productie van stikstofoxide in het lichaam te verhogen, wat kan leiden tot een betere doorbloeding en zuurstoftoevoer naar de spieren. Dit heeft niet alleen voordelen voor sportprestaties, maar kan ook gunstig zijn voor mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zoals hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten.

Hoewel l-citrulline van nature voorkomt in enkele voedingsmiddelen zoals watermeloen, is de hoeveelheid die het lichaam via de voeding kan opnemen vaak beperkt. Daarom kiezen velen ervoor om hun inname te verhogen door middel van supplementen, die verkrijgbaar zijn in poeder- of pilvorm.

Let wel op met het gebruik in de avond en mocht je medicatie gebruiken, vraag dan altijd eerst advies aan je arts voordat je een pré-workout gaat gebruiken.

ENERGIE + POMP + FOCUS

Super Human van Alpha Lion van  is een pre met een normale dosis cafeïne van 300 mg, maar deze voelt in combinatie met de 3200 mg beta-alanine behoorlijk stevig. De 7000 mg Citruline is aanwezig voor de pomp en het vrij unieke ingrediënt Nitrosigine & S7  zorgen voor een superfocus waardoor je zelfs na je laatste set er nog een oefening uit wil knallen.

Begin met een halve scoop, want deze is zeker niet voor beginners!

Mijn advies:  scoop er een paar klonten uit, mix deze met water 20 minuten voor je workout en houd de spiegel goed in de gaten!

POMP

Een pre-workout met ‘pomp’ zorgt ervoor dat de pomp die tijdens het trainen vaak ontstaan toeneemt. Er is wel eens discussie over het nut van een pre-workout met pomp. De pomp verdwijnt na het trainen vaak weer, waardoor men denkt dat dit enkel een ego dingetje is.

Ik zou een pre-workout met pomp echter altijd aanraden en ik gebruik deze zelf ook iedere training. Stimulanten gebruik ik zelf alleen indien nodig maar een STIM free kan wat mij betreft altijd. Uitgezonderd van een lange cardio sessie, want dan kan de pomp je tegen gaan werken.

De pomp verwijdt je bloedvaten. Dat zorgt ervoor dat aminozuren sneller worden opgenomen en dat zorgt er weer voor meer spiergroei. Ik ben dan ook van mening dat een pre-workout met pomp zorgt voor meer spiergroei. Een uitgebreide onderbouwing van de werking van pomp kun je lezen in dit artikel.
Daarnaast ben ik van mening dat het je motiveert en zorgt voor net dat extraatje tijdens je training. De spiegels in de sportschool hanger er niet voor niks toch?

Ik ben altijd eerlijk naar mezelf en ik train naast de voldoening die het geeft en de fitheid ook voor het bereiken van een goed lichaam. Bij een lekkere trainingssessie geeft de pomp mij extra motivatie en voldoening. Er rust nog steeds een taboe op, maar we raken allemaal extra gemotiveerd als de spiegel je verteld dat je goed bezig bent.

Het geeft dus zowel gezondheidsvoordelen en helpt je motivatie op te krikken.

Vind je de motivatie minder belangrijk maar wil je wel meer spiergroei? Dan zou ik voor een pre-workout zonder pomp gaan en het combineren met een Muscle Builder.

Ik heb twee non STIM pre-workouts uitgelicht: Pomp en Pomp + Focus.

POMP

Nitric Oxide – Black Market Labs
Met een combinatie van 8800 mg aan pomp stimulanten gaat deze pre-workout je een gevoel geven die je nog niet hebt meegemaakt. Je voelt je spieren vol lopen tijdens de sets op een ongekende manier. Neem een scoop Nitrix Ocide en doe een goede superset workout en je zult Skinsplittingpumps ervaren!

FOCUS

Er is nog een derde element die je steeds vaker in pre-workouts tegenkomt; focus.

In de meeste pre-workout van supplementenshops zitten deze niet omdat ze te duur zijn.
Deze focus ontstaat door de toevoeging van Nootropics. Dit ingrediënt verbetert de cognitieve functies en heeft een gunstig effect op de kracht van je hersenen voor een betere focus. Wanneer je al je sets hebt afgerond heb je met dit supplement vaak zin in nog een ronde!

FOCUS + ENERGIE + POMP

Nootropic van Blackmarket is eigenlijk wel meteen de beste die wij aanbieden als het gaat om een pre-workout die echt gemaakt is om je te stimuleren en motiveren voor een knal workout. Dat kan zowel met ijzers zijn of duursporten. Er zit een goede dosis cafeïne in en ook aan de pomp is gedacht. Dat wil zeggen dat deze pre all- round is met de focus op concentratie.

VERBODEN STOFFEN

Helaas zijn er ook een heleboel pre-workout met verboden stoffen neem bij de Menace van het merk Naughtyboy is een goede allround pre maar bevat Alpha-GPC een stof die sinds kort op de novelfood lijst staan. Maar ook producten die synefrine bevatten mogen alleen nog maar met een lage dosering. Let hier dus goed op als je een pre-workout kiest.

Terug naar blog